Raport devastator. O pădure de dimensiunea Danemarcei dispare anual de pe glob. ONU propune tururi virtuale în 3 păduri

de
Teodora Iacob
23
October
,
2020

În lupta pentru hrană, omenirea consumă resurse într-un ritm alarmant! În fiecare an, pentru a produce diverse alimente, dispar aproximativ 4,7 milioane de hectare de pădure, o suprafață echivalentă cu cea a Danemarcei! Pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen sever, Organizația Națiunilor Unite a lansat un program special. Tururi virtuale în trei păduri de pe planetă!

Pădurile de pe Terra acoperă o treime din suprafața planetei și adăpostesc jumătate dintre animalele de pe glob și dintre plante. Rolul lor este crucial pentru omenire, iar distrugerea acestora în ultima sută de ani a produs unele dezechilibre majore asupra mediului înconjurător.

O pădure cât o țară dispare în fiecare an

La nivel global, defrișările par a fi de necontrolat în anumite regiuni. Pădurile sunt tăiate pentru a face loc agriculturii intensive. Sute de mii de hectare sunt puse la pământ pentru a crea teren pentru culturile de soia, de exemplu, pentru a fi transformate în pășuni pentru fermele de animale sau pentru a fi exploatate pur și simplu în scop comercial. Organizația Națiunilor Unite estimează că sunt puse la pământ anual aproape 4,7 milioane de hectare de pădure.

foto: Greenpeace Argentina

Pentru a atrage atenția asupra impactului devastator pe care îl au defrișările, ONU a lansat un site unde oamenii pot călători virtual prin trei dintre ariile naturale aflate în pericol major de pe glob.

foto: globalconservation.org

Parcul Leuser din Sumatra, un Rai aproape dispărut

Cu o suprafață de aproape 2,6 milioane de hectare, parcul natural Leuser din Sumatra este unul dintre cele mai complexe și biodiversificate habitate de pe planetă! Este casă pentru specii rare de rinoceri, urangutani și celebrul tigru de Sumatra, o specie aproape dispărută. Doar în partea de est a parcului locuiesc peste 6 milioane de oameni. Iar nevoia lor de hrană și interesele financiare au făcut ca aria protejată să fie aproape distrusă!

În doar trei decenii, Sumatra a pierdut jumătate din întreaga suprafață de pădure! Rapoartele organizațiilor de mediu arată că între 1985 și 2009 au dispărut 12,5 miliioane de hectare (49,5% din total)!

foto: globalconservation.org

Din păcate, în Sumatra, la fel ca în multe alte locuri de pe planetă unde pădurea este pusă la pământ, nu dispar doar arborii, ci și animalele. În Indonezia, o altă problemă majoră este braconajul. Sute de capcane sunt descoperite și dezafectate în fiecare zi de rangerii din Parcul Leuser. Ele sunt folosite pentru a captura urangutani, rinoceri, tigri sau elefanți. Animalele sunt fie vândute pe piața neagră, fie ucise pentru blană sau colți.

Leuser, salvat cu ajutorul lui Leonardo DiCaprio

Eforturile uriașe de a salva Parcul Leuser sunt susținute și de personalități publice. Actorul Leonardo DiCaprio se implică activ în acțiunile de protejarea faunei și florei din Sumatra și face vizite în zonele afectate. Și actorul Adrien Brody s-a alăturat proiectului.

Lupta este una contracronometru. De exemplu, din cei 80 de rinoceri de Sumatra rămași în sălbăticie, 50 trăiesc în Parcul Leuser. Iar din cei 400 de tigri de Sumatra, 100 sunt în aria protejată. În cazul urangutanilor de pe insulă, specie aflată în pragul extincției, 85% dintre ei trăiesc în interiorul acestui parc.

Un articol amplu despre eforturile de salvare a Parcului Leuser puteți citi AICI.

foto: globalconservation.org
foto: Greenpeace Argentina

Gran Chaco, o zonă verde care se întinde pe patru țări

O altă arie naturală aflată în pericol major este Gran Chaco, o zonă care acoperă părți din Argentina, Bolivia, Paraguay și Brazilia. Doar porțiunea de pădure de pe teritoriul Argentinei este de 5 milioane de hectare, o suprafață de două ori cât California. Aici, pericolul major este dat de tăierile ilegale de pădure care fac loc unor drumuri de acces pentru ferme și exploatări agricole.

foto: tăieri de arbori în Gran Chaco (Argentina), sursa Greepeace Argentina

Faptul că zona rămâne fără păduri este vizibil și din spațiu! NASA a realizat o serie de fotografii care surprind aceeași suprafață la 20 de ani distanță! Iar schimbările sunt dramatice!

foto: NASA Earth Observatory, Lauren Dauphin

Detalii despre defrișările și distrugerea zonei Gran Chaco puteți citi AICI.

Probleme și în pădurile tropicale

O altă arie naturală cu probleme este Kayah-Karen, o regiune aflată la granița dintre Myanmar și Thailanda. O zonă de aproimativ 120.000 km pătrați, foarte bogată în floră și faună. În pădurea tropicală de aici trăiesc 168 de specii de mamifere, printre care tigrul, elefantul asiatic, leopardul și mai multe specii de maimuțe.

Este al patrulea cel mai bogat ecosistem din regiunea Indo-Pacifică.

Din totalul pădurilor din Kayah-Karen, aproximativ 32.000 de km pătrați sunt arie naturală protejată, dar asta nu îi împiedică pe oameni să taie ilegal arborii sau să captureze ori să ucidă animalele pentru comerț.

Fiind o zonă foarte populată de oameni, aceștia au transformat și aici pădurea în teren agricol. În regiune se cultivă acum pe suprafețe mari cafea, varză și lici.

foto: Wikipedia

Organizația Națiunilor Unite atrage atenția că astfel de practici, care au loc la nivel global, nu doar în cele trei regiuni date ca exemplu, au un efect devastator asupra mediului.

Pe măsură ce setea noastră pentru resurse naturale crește punem tot mai mare presiune pe păduri, care reprezintă niște ecosisteme foarte fragile. Dacă le arătăm oamenilor că pădurile aduc beneficii și pentru ei și pentru animale, sperăm să reușim să le protejăm pentru generațiile care vin. — Susan Gardner – director Divizia Ecosisteme a ONU


Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză
Educatie de mediu

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză

Proiectul-pilot va ajunge la peste 1.000 de elevi de clasele a II-a și a III-a din București

Citește articolul
Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România
Ursi

Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România

Tanczos Barna a anunțat astăzi că ursul ucis pe domeniul de la Ojdula era un animal periculos și a fost împușcat cu acte în regulă. Ministerul nu poate confirma că este ursul Arthur, dar spune că sunt exemplare și mai mari în România

Citește articolul
Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța
Ursi

Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța

Sunt 2 anchete în desfășurare după ce un urs brun ar fi fost împușcat de un prinț fără acordul autorităților

Citește articolul
România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie
Deseuri

România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie

Se întâmplă în județul Dolj, în zonele Bechet și Dăbuleni, unde comisarii Gărzii de Mediu au dat peste depozite ilegale de deșeuri

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.