Raport global: Oamenii aruncă anual 1 miliard de tone de mâncare, echivalentul a 25 de milioane de tiruri

de
Teodora Iacob
8
March
,
2021

Oamenii de pe glob aruncă într-un singur an 1 miliard de tone de mâncare, potrivit unui raport al United Nations Environment Programme, citat de The Guardian. Cantitatea ar putea încăpea în 25 de milioane de tiruri pline ochi. În Marea Britanie, de exemplu, cetățenii aruncă la gunoi cam 8 mese într-o singură săptămână.

74 de kilograme de mâncare sunt generate pe an de o singură familie. Din această cantitate, 17% provine de la restaurante sau din magazine. Risipa reprezintă o mare provocare când vine vorba despre efortul de a ajuta miliardele de oameni care nu au ce mânca sau nu își pot permite o dietă sănătoasă. Fenomenul are un impact și asupra mediului, fiind responsabil de 10% dintre emisiile care cauzează schimbările climatice.

Suntem atât de obișnuiți să irosim alimente, încât le-am uitat valoarea. Am uitat și de prețul pe care natura îl plătește ca să susțină hrana pentru populație. Ne place sau nu, noi suntem cea mai semnificativă parte a problemei. — Marcus Gover, Președinte ONG

Autorii studiului spun că, în general, nimeni nu cumpără mâncare cu intenția de a o arunca. Atunci când sunt aruncate cantități mici în fiecare zi, oamenii nu își dau seama ce cantitate se poate strânge la finalul unui an. Prin urmare, campaniile de conștientizare pe acest subiect sunt vitale. Mai mult, este necesar ca autoritățile locale să colecteze selectiv tipuri de deșeuri.

Soluții ușor de pus în practică

Experții spun că sunt câteva lucruri simple care pot fi făcute astfel încât fenomenul risipei alimentare să fie redus. De exemplu, e bine să măsurăm corect porțiile înainte de a prepara un fel de mâncare, cum ar fi pastele, să verificăm frigiderul înainte de a merge la cumpărături și să căutăm rețete care se pot face cu produse ale căror termen de valabilitate se apropie de final.

Reducerea risipei alimentare ar duce la diminuarea emisiilor cu efect de seră, ar reduce poluarea, ar spori disponibilitatea alimentelor și, astfel, ar reduce foametea. — Inger Andersen, Director UNEP

Timpul disponibil pentru planificarea meselor din vremea pandemiei pare să fi redus risipa din Marea Britanie cu 20%.

Subiect principal:
Risipa alimentara

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul
Ce facem cu brazii după sărbători
Sustenabilitate

Ce facem cu brazii după sărbători

Descoperă în acest articol de ce este bine să amplasezi corect brazii pentru a fi ridicați de către autorități și totodată, ce se întâmplă cu pomii după ce sunt preluați de echipele de salubritate.

Citește articolul