Raport global: Oamenii aruncă anual 1 miliard de tone de mâncare, echivalentul a 25 de milioane de tiruri

de
Teodora Iacob
8
March
,
2021

Oamenii de pe glob aruncă într-un singur an 1 miliard de tone de mâncare, potrivit unui raport al United Nations Environment Programme, citat de The Guardian. Cantitatea ar putea încăpea în 25 de milioane de tiruri pline ochi. În Marea Britanie, de exemplu, cetățenii aruncă la gunoi cam 8 mese într-o singură săptămână.

74 de kilograme de mâncare sunt generate pe an de o singură familie. Din această cantitate, 17% provine de la restaurante sau din magazine. Risipa reprezintă o mare provocare când vine vorba despre efortul de a ajuta miliardele de oameni care nu au ce mânca sau nu își pot permite o dietă sănătoasă. Fenomenul are un impact și asupra mediului, fiind responsabil de 10% dintre emisiile care cauzează schimbările climatice.

Suntem atât de obișnuiți să irosim alimente, încât le-am uitat valoarea. Am uitat și de prețul pe care natura îl plătește ca să susțină hrana pentru populație. Ne place sau nu, noi suntem cea mai semnificativă parte a problemei. — Marcus Gover, Președinte ONG

Autorii studiului spun că, în general, nimeni nu cumpără mâncare cu intenția de a o arunca. Atunci când sunt aruncate cantități mici în fiecare zi, oamenii nu își dau seama ce cantitate se poate strânge la finalul unui an. Prin urmare, campaniile de conștientizare pe acest subiect sunt vitale. Mai mult, este necesar ca autoritățile locale să colecteze selectiv tipuri de deșeuri.

Soluții ușor de pus în practică

Experții spun că sunt câteva lucruri simple care pot fi făcute astfel încât fenomenul risipei alimentare să fie redus. De exemplu, e bine să măsurăm corect porțiile înainte de a prepara un fel de mâncare, cum ar fi pastele, să verificăm frigiderul înainte de a merge la cumpărături și să căutăm rețete care se pot face cu produse ale căror termen de valabilitate se apropie de final.

Reducerea risipei alimentare ar duce la diminuarea emisiilor cu efect de seră, ar reduce poluarea, ar spori disponibilitatea alimentelor și, astfel, ar reduce foametea. — Inger Andersen, Director UNEP

Timpul disponibil pentru planificarea meselor din vremea pandemiei pare să fi redus risipa din Marea Britanie cu 20%.

Subiect principal:
Risipa alimentara

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Containere încărcate cu deșeuri, depistate în Portul Constanţa Sud Agigea
Deseuri

Containere încărcate cu deșeuri, depistate în Portul Constanţa Sud Agigea

În loc de materiale de plastic, în containere s-au găsit acumulatori, componente metalice și scule electrice

Citește articolul
Propuneri Greenpeace: gară nouă în București și 500 de km de piste de biciclete
Mobilitate urbana

Propuneri Greenpeace: gară nouă în București și 500 de km de piste de biciclete

Propunerile vin în contextul elaborării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Citește articolul
Primăriile din București au fost amendate cu 2 milioane de lei pentru calitatea aerului și gestiunea deșeurilor
Poluarea aerului in Bucuresti

Primăriile din București au fost amendate cu 2 milioane de lei pentru calitatea aerului și gestiunea deșeurilor

Primăria Capitalei a primit 3 amenzi în valoarea de 115.000 de lei, pentru că nu a realizat un plan de combatere a poluării

Citește articolul
Alergiile la polen apar mai devreme din cauza schimbărilor climatice
Alergii

Alergiile la polen apar mai devreme din cauza schimbărilor climatice

Nu doar că alergiile durează mai mult, însă cei afectați se confruntă cu reacții alergice mai puternice, arată un nou studiu

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.