RECORD. A fost cea mai caldă lună octombrie din istoria măsurătorilor din Europa

de
Teodora Iacob
6
November
,
2020

Octombrie 2020 a intrat direct în istorie! A fost cea mai călduroasă lună octombrie în Europa, de când se fac măsurători! La nivel global, a fost a treia cea mai caldă lună octombrie din istorie!

În centrul, estul și nordul Europei, temperaturile din luna octombrie a acestui an au fost peste media din perioada 1981-2010! A fost mult mai cald decât media acestei perioade în special în țările din nordul Mării Negre, în Arhipelagul Svalbard și în nordul îndepărtat al Europei. De asemenea, au fost temperaturi mult peste normal în zona Arcticii și în Siberia.

cea mai calda luna octombrie din istoria europei

1,6 grade Celsius peste medie

Cea mai mare creștere de temperatură s-a înregistrat în Europa. Datele Centrului de Monitorizare a Schimbărilor Climatice Copernicus arată că în octombrie anul acesta, temperatura medie la nivelul Europei a fost cu 1,6 grade Celsius mai mare decât media a 30 de ani, în intervalul 1981-2010!

Asta face ca octombrie 2020 să fie cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor din Europa. De altfel, temperatura medie de luna trecută a fost cu 0,1 grade Celsius mai mare decât în octombrie 2001 și cu 0,2 grade Celsius mai mare decât în octombrie 2006, următoarele două luni octombrie cele mai calde din istoria Europei.

La nivel global, creșterea este ceva mai mică decât în Europa, dar rămâne una istorică. Față de perioada 1981-2010, temperatura media în octombrie 2020 a fost cu 0,6 grade Celsius mai mare! Asta înseamnă locul 3 în clasamentul all time la nivel global pentru a 10-a lună a anului.

Creșterea a fost una constantă, de altfel. Măsurătorile Copernicus arată că temperatura medie globală a fost în creștere în perioada noiembrie 2019-octombrie 2020.

România, două luni cu călduri record

Estul Europei a fost, din păcate, cel mai afectat de această creștere record a temperaturii medii la început de toamnă. Iar țara noastră nu a scăpat de efectele încălzirii globale. Luna septembrie 2020 a fost cea mai călduroasă lună septembrie din ultimii 60 de ani în țara noastră! Iar octombrie a adus, în peste 10 zile calendaristice temperaturi potrivite chiar pentru luna iulie, la nivelul țării noastre. Datele arată că și în octombrie am depășit media lunară, chiar dacă nu a fost un record absolut pentru această lună în țara noastră.

A fost practic vară în plină toamnă în România, atât în septembrie, cât și în octombrie!

seceta si canicula din cauza incalzirii globale

poluarea solului seceta

Secetă prelungită

Temperaturile foarte ridicate și lipsa precipitațiilor au făcut ca anul acesta să avem secetă severă în România. Deficitul de apă din sol era deja scăzut pentru că iarna trecută a fost una extrem de săracă în precipitații, iar 2020 nu a adus apa de care solul avea nevoie. Cu excepția lunii iunie, care a fost cea mai ploioasă lună iunie din ultima jumătate de secol, în restul lunilor precipitațiile au fost deficitare, iar excesul din iunie nu a fost suficient pentru a acoperi deficitul de umiditate din sol.

Culturile de primăvară au fost compromise rapid din cauza lipsei ploilor, iar recolta a fost inexistentă în unele regiuni din sudul și sud-estul României. Fermierii din Bărăgat spun că a fost cel mai secetos an din ultimele trei decenii!

Culturile de toamnă, în pericol

Toamna ar fi trebuit să aducă o frenezie pe terenurile agricole din România. Țara noastră este unul dintre cei mai mari producători de grâu din Europa, iar culturile ar fi trebuit să fie în toi acum. Din păcate, septembrie și octombrie au adus precipitații foarte puține, iar solul este extrem de uscat. De aceea, grâul, orzul și rapița nu au putut fi semănate pe suprafețe întiinse, iar fermierii au amânat însămânțarea în așteptarea ploilor.

Estimările meteorologilor nu sunt foarte optimiste. Precipitațiile vor continua să fie deficitare și în prima parte a lunii noiembrie și vor reveni la normal abia pe finalul lunii. Din păcate, pentru unele culturi ar putea fi prea târziu. Fie nu au răsărit din cauza lipse apei, fie vor fi prea firave și vor fi lovite de ger în decembrie.

foto: storyblocks.com

22 grade Celsius la Polul Nord!

Șocant în acest an a fost și cât de mult au urcat temperaturile în nordul îndepărtat al Europei. În Arhipelagul Svalbard, aproape de Cercul Polar, în iulie s-au înregistrat 21,7 grade Celsius! Temperatura a depășit recordul din 1979, când a fost un vârf de 21,3 grade!

În mod normal, temperatura medie în iulie în grupul de insule aflat la doar 1.000 de km de Polul Nord este de 5-7 grade Celsius!

Anomaliile climatice devin… normale

Datele analizate de Centrul Copernicus arată însă că, per ansamblu, anomaliile climatice devin tot mai frecvente. Specialiștii au analizat ultimii 40 de ani, iar schimbările sunt dramatice!

foto: ECMWF

Așa cum se observă și din graficul de mai sus, atât la nivel global, cât și la nivelul Europei, în anii 80 și 90 cele mai multe anomalii termice se refereau la recorduri negative de temperatură. Practic, vremea era mult mai rece decât normalul acelor perioade și s-au înregistrat mai multe recorduri în acest sens.

Din anul 2000 însă raportul s-a inversat și am început să doborâm record după record în ceea ce privește căldura! Primele semne au fost vizibile în perioada 2001-2004, apoi lucrurile au revenit ușor la normal. Însă anul 2006 a rupt barierele și a marcat recorduri de temperatură la nivel global. De altfel, octombrie 2006 a fost a treia cea mai calduroasă lună octombrie din istorie!

Anomaliile termice s-au diminuat după 2006, dar au revenit în forță începând cu 2014! Practic, în perioada 2014-2020 temperatura medie anuală la nivel global a continuat să crească sau s-a menținut la același nivel ridicat, ceea ce face din ultimii 6 ani printre cei mai călduroși din istorie!


Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză
Educatie de mediu

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză

Proiectul-pilot va ajunge la peste 1.000 de elevi de clasele a II-a și a III-a din București

Citește articolul
Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România
Ursi

Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România

Tanczos Barna a anunțat astăzi că ursul ucis pe domeniul de la Ojdula era un animal periculos și a fost împușcat cu acte în regulă. Ministerul nu poate confirma că este ursul Arthur, dar spune că sunt exemplare și mai mari în România

Citește articolul
Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța
Ursi

Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța

Sunt 2 anchete în desfășurare după ce un urs brun ar fi fost împușcat de un prinț fără acordul autorităților

Citește articolul
România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie
Deseuri

România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie

Se întâmplă în județul Dolj, în zonele Bechet și Dăbuleni, unde comisarii Gărzii de Mediu au dat peste depozite ilegale de deșeuri

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.