Risipa alimentară, combătută cu aplicații mobile

de
Teodora Iacob
2
October
,
2020

Mai multe companii tech au dezvoltat aplicații pentru mobil ca să ajute în lupta cu risipa alimentară. Ele funcționează pe baza unor principii simple: fie notifică utilizatorii că alimentele din frigider sunt pe cale să expire și trebuie consumate, fie îi anunță la ce magazine din zona lor sunt reduceri pentru produsele al căror termen de valabilitate urmează să expire, conform Euronews.

Too good to go

risipa alimentara

Este o aplicație care se bazează pe alimentele în exces în marile magazine și restaurante. Aplicația are deja 26 de milioane de utilizatori din 14 țări. Aceștia sunt notificați atunci când supermarketul sau restaurantul din apropierea lor listează mâncarea rămasă la finalul fiecărei ture (mic dejun, prânz, cină), iar aceasta este vândută apoi la preț redus, uneori chiar și cu 50%. Utilizatorii pot plăti direct din aplicație pentru produsele lor. De asemenea, există și opțiunea “Magic Bag”, un pachet care conține mai multe produse necesare unei mese. Conținutul ei este dezvăluit abia după ce este făcută plata, așa că utilizatorul are o surpriză în ceea ce privește mâncarea lui de la acea masă.

Dezvoltatorii Too good to go susțin că de la lansarea din 2016 și până acum au „salvat” peste 47 de milioane de mese prin intermediul aplicației.

Karma

risipa alimentara

Un start-up suedez care funcționează pe un sistem similar. Pune în legătură directă vânzătorii și potențialii clienți. Marfa rămasă la finalul unei zile sau stocurile în exces care nu se vând sunt vândute la preț redus pentru a nu fi aruncate la gunoi. Utilizatorii aplicației primesc o notificare cu cel mai apropiat magazin, restaurant sau cafenea care listează un produs redus. Astfel, magazinele fac vânzare, clienții fac economie, iar mâncarea nu mai este aruncată. Fondatorii Karma susțin că au reușit să salveze astfel 295 de tone de alimente în 4 ani, iar 442 de tone de CO2 nu au mai ajuns în atmosferă.

Olio

risipa alimentara

Este o aplicație care pune în contact direct oamenii. Vecinii unei comunități pot lua legătura direct și pot contribui astfel la reducerea risipei alimentare. De exemplu, dacă o familie are alimente în exces sau mâncare gătită suplimentar poate oferi produsele respective gratuit prin intermediul aplicației. De asemenea, restaurantele sau cafenelele pot apela la voluntari care să distribuie gratuit mâncarea rămasă la finalul unei zile. Peste 1 milion de oameni au oferit aproape 1,4 milioane de alimente prin Olio în ultimii 4 ani.

NoWaste

aplicate alimente

Este un fel de bibliotecă a alimentelor din locuință. Utilizatorii pot face liste de alimente. Pot introduce manual fiecare produs în parte sau pot scana cu ajutorul camerei telefonului eticheta. Aplicația urmărește apoi data de expirare și anunță utilizatorul când aceasta se apropie. Fondatorii NoWaste spun că au venit cu această idee pentru că doar în Marea Britanie, consumatorii casnici aruncă peste 4,4 milioane de tone de alimente la gunoi în fiecare an.

Românii aruncă anual 129 kg de alimente

Țara noastră nu stă deloc bine la acest capitol. Anual, fiecare român aruncă la coșul de gunoi 129 de kilograme de alimente, ceea ce înseamnă că peste 2,5 milioane de tone de produse alimentare se irosesc anual în țara noastră. De altfel, un român risipește zilnic 350 de grame de mâncare, adică echivalentul unei mese!

De remarcat și că 15% din produsele din magazine ajung la coșul de gunoi fără să fie desfăcute din ambajale, în timp ce la nivel individual, fiecare român aruncă 12% din produsele alimentare cumpărate.

Printre produsele pe care le aruncăm cel mai des la coșul de gunoi în România sunt mâncarea gătită (24%), fructele (22%), legumele (21%), produsele de panificație (20%) și lactatele (11%).

Risipa alimentară totală estimată anual la nivelul Uniunii Europene este de aproape 90 de milioane de tone, în timp ce la nivel mondial 1,3 miliarde de tone de mâncare ajunge la gunoi.

Subiect principal:
Risipa alimentara

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

ANALIZĂ NATURE TALKS. Cât costă transportul public în București VS alte orașe din Europa
Transport

ANALIZĂ NATURE TALKS. Cât costă transportul public în București VS alte orașe din Europa

Nature Talks a analizat tarifele și tipurile de tichete din mai multe orașe europene și a făcut comparații

Citește articolul
Transportul în comun din București se scumpește de la 1 august. Vor apărea bilete comune pentru metrou, autobuz și tramvai, valabile 90 de minute.
Transport

Transportul în comun din București se scumpește de la 1 august. Vor apărea bilete comune pentru metrou, autobuz și tramvai, valabile 90 de minute.

O călătorie cu metroul sau transportul în comun terestru va costa 3 lei, iar un bilet comun STB / Metrorex va fi 5 lei. Pentru suma de 5 lei, un călător va beneficia de o călătorie cu metroul și 90 de minute în transportul în comun terestru.

Citește articolul
Regiunea Bruxelles interzice mașinile diesel începând cu 2030 și cele pe benzină, din 2035
Mobilitate urbana

Regiunea Bruxelles interzice mașinile diesel începând cu 2030 și cele pe benzină, din 2035

Decizie radicală luată astăzi de autoritățile din capitala Belgiei în vederea atingerii obiectivului de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon în 2050

Citește articolul
Nature Talks, partenerul programului City Air, prima platformă națională de monitorizare a poluării din școli
Calitatea aerului

Nature Talks, partenerul programului City Air, prima platformă națională de monitorizare a poluării din școli

Proiectul-pilot a demarat în Capitală pe 8 iunie, când au fost instalate stații de monitorizare a calității aerului în 30 de școli din București. Stațiile măsoară calitatea aerului din interior și din exterior.

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.