”S-a găsit soluția minune!” La un an de pandemie, îngropăm măștile chirurgicale în pământ.

de
Teodora Iacob
20
May
,
2021

De când a debutat pandemia de coronavirus și până acum, autoritățile de mediu și de sănătate din România nu au gândit niciun program național pentru colectarea și eliminarea măștilor de protecție. În mod normal ele trebuie incinerate, așa cum se întâmplă cu deșeurile medicale din spitale. Cum nu există însă puncte de colectare, ele ajung pe străzi, în ape, în tomberoane stradale și ulterior, la groapa de gunoi.

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a declarat la Digi24 că măștile ar trebuie să ajungă în locații special amenajate. Deși recunoaște că singura soluție este ca aceste deșeuri să fie arse, ne îndeamnă apoi să le aruncăm la tomberon și ne asigură că ele vor fi acoperite cu un strat generos de pământ.

Acest deșeu trebuie ars, neutralizat, pentru că este deșeu medical. Trebuie să ajungă în locații special amenajate.  Să nu le aruncați pe stradă, ele trebuie să ajungă la gunoiul selectiv. Singura locație unde s-ar face neutralizare ca la carte sunt deșeurile periculoase din spitale, dar nu avem cum să ajungem cu ele în spitale, deci trebuie să ajungă în tomberon, de unde să ajungă la groapă. Fiecare groapă are obligația să acopere stratul de deșeuri din groapă cu pământ. Speranța mea este să revenim la normalitate și să scăpăm de aceste măști. — Barna Tánczos, ministrul Mediului

Dacă directivă europeană nu e, nimic nu e…

Autoritățile europene nu au trasat directive clare în ceea ce privește aruncarea măștilor de protecția. Doar Organizația Mondială a Sănătății a menționat ceva despre asta, când i-a îndemnat pe oameni să pună măștile într-o pungă de plastic și apoi să le arunce la un tomberon care este acoperit. Cum în România lucrurile se fac mai mult de teama amenzilor, neexistând nicio reglementare în acest sens, nu s-a gândit nimeni cum ar putea să rezolve această problemă. Așa se face că un material folosit zilnic de populație timp de un an, va polua mediul sute de ani de acum încolo. De ce? Pentru că masca chirurgicală este făcută din plastic, un material care se degradează în sute de ani.

Pandemia trece, măștile rămân...

Pentru că timp de un an au fost aruncate la întâmplare, măștile de protecție pot fi găsite acum peste tot: pe iarbă, în copaci, în oceane, în spatele blocurilor. Rămân acolo, pentru că nu are cine să le strângă. Cum s-a ajuns aici? Simplu, din nepăsare... Am avut probleme mult mai importante pe cap, de exemplu cum să gestionăm pandemia. Poate chiar acest subiect însă, legat de măștile folosite fix pentru pandemie, ar fi trebuit să se afle pe lista de priorități.

În curând, poate vom scăpa de măștile de pe față pentru totdeauna. Un lucru e cert: rămânem cu măștile pe care le-am folosit până acum, ele nu pleacă nicăieri.


Subiect principal:
Deseuri

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Nature Talks, partenerul programului City Air, prima platformă națională de monitorizare a poluării din școli
Calitatea aerului

Nature Talks, partenerul programului City Air, prima platformă națională de monitorizare a poluării din școli

Proiectul-pilot a demarat în Capitală pe 8 iunie, când au fost instalate stații de monitorizare a calității aerului în 30 de școli din București. Stațiile măsoară calitatea aerului din interior și din exterior.

Citește articolul
VIDEO. Cascada Bigăr s-a prăbușit. Monumentul natural a fost considerat "cea mai frumoasă cascadă din lume"
Destinatii turistice

VIDEO. Cascada Bigăr s-a prăbușit. Monumentul natural a fost considerat "cea mai frumoasă cascadă din lume"

Vizitată de peste 100.000 de oameni anual, Cascada Bigăr a cedat sub propria greutate

Citește articolul
Mai multe străzi din București devin pietonale de pe 29 mai
Mobilitate urbana

Mai multe străzi din București devin pietonale de pe 29 mai

Străzile vor fi deschise pentru pietoni de sâmbăta, de la ora 11.00, până duminică la ora 21.00

Citește articolul
Reglementările privind calitatea aerului ne-ar putea salva de o nouă pandemie
Poluarea din interior

Reglementările privind calitatea aerului ne-ar putea salva de o nouă pandemie

Atunci când se proiectează o clădire nouă, sistemele de ventilație eficiente ar trebui să se regăsească pe lista priorităților

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.