”S-a găsit soluția minune!” La un an de pandemie, îngropăm măștile chirurgicale în pământ.

de
Teodora Iacob
20
May
,
2021

De când a debutat pandemia de coronavirus și până acum, autoritățile de mediu și de sănătate din România nu au gândit niciun program național pentru colectarea și eliminarea măștilor de protecție. În mod normal ele trebuie incinerate, așa cum se întâmplă cu deșeurile medicale din spitale. Cum nu există însă puncte de colectare, ele ajung pe străzi, în ape, în tomberoane stradale și ulterior, la groapa de gunoi.

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a declarat la Digi24 că măștile ar trebuie să ajungă în locații special amenajate. Deși recunoaște că singura soluție este ca aceste deșeuri să fie arse, ne îndeamnă apoi să le aruncăm la tomberon și ne asigură că ele vor fi acoperite cu un strat generos de pământ.

Acest deșeu trebuie ars, neutralizat, pentru că este deșeu medical. Trebuie să ajungă în locații special amenajate.  Să nu le aruncați pe stradă, ele trebuie să ajungă la gunoiul selectiv. Singura locație unde s-ar face neutralizare ca la carte sunt deșeurile periculoase din spitale, dar nu avem cum să ajungem cu ele în spitale, deci trebuie să ajungă în tomberon, de unde să ajungă la groapă. Fiecare groapă are obligația să acopere stratul de deșeuri din groapă cu pământ. Speranța mea este să revenim la normalitate și să scăpăm de aceste măști. — Barna Tánczos, ministrul Mediului

Dacă directivă europeană nu e, nimic nu e…

Autoritățile europene nu au trasat directive clare în ceea ce privește aruncarea măștilor de protecția. Doar Organizația Mondială a Sănătății a menționat ceva despre asta, când i-a îndemnat pe oameni să pună măștile într-o pungă de plastic și apoi să le arunce la un tomberon care este acoperit. Cum în România lucrurile se fac mai mult de teama amenzilor, neexistând nicio reglementare în acest sens, nu s-a gândit nimeni cum ar putea să rezolve această problemă. Așa se face că un material folosit zilnic de populație timp de un an, va polua mediul sute de ani de acum încolo. De ce? Pentru că masca chirurgicală este făcută din plastic, un material care se degradează în sute de ani.

Pandemia trece, măștile rămân...

Pentru că timp de un an au fost aruncate la întâmplare, măștile de protecție pot fi găsite acum peste tot: pe iarbă, în copaci, în oceane, în spatele blocurilor. Rămân acolo, pentru că nu are cine să le strângă. Cum s-a ajuns aici? Simplu, din nepăsare... Am avut probleme mult mai importante pe cap, de exemplu cum să gestionăm pandemia. Poate chiar acest subiect însă, legat de măștile folosite fix pentru pandemie, ar fi trebuit să se afle pe lista de priorități.

În curând, poate vom scăpa de măștile de pe față pentru totdeauna. Un lucru e cert: rămânem cu măștile pe care le-am folosit până acum, ele nu pleacă nicăieri.


Subiect principal:
Deseuri

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul