S-au lansat programele Rabla și Rabla Plus. Pot fi cumpărate și motociclete

de
Teodora Iacob
21
April
,
2021

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat astăzi lansarea programelor Rabla Clasic și Rabla Plus pentru anul 2021, programe care vor debuta la 26 aprilie. Evenimentul s-a desfășurat în fața sediului MMAP și a marcat, de asemenea, startul etapei finale a competiției Best Electric Car in Romania 2021, organizată în premieră de AutoExpert Media. Toate modelele electrice participante în competiție au fost prezente la eveniment.

Rabla Clasic

În acest an, Programul Rabla Clasic vine cu modificări substanțiale, în ceea ce privește prima de casare, aceasta fiind majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, dar apar și alte modificări, menite să îi sprijine pe cei care doresc să aplice. O altă noutate a Programului Rabla Clasic o reprezintă valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziționării autoturismelor cât mai puțin poluante, în funcție de tehnologia folosită, acestea fiind,  de asemenea, majorate astfel:

  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO_2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în COC, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă şi cantitatea de emisii de CO_2 conform standardului WLTP, pentru autovehiculul nou exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 105 g CO_2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă doar cantitatea de emisii de CO_2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 124 g CO_2/km WLTP în regim de funcţionare mixt;
  • ecobonus în valoare de 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care mașina nouă îndeplinește ambele condiții, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din prețul total al autovehiculului nou.

Rabla Plus

Pentru Programul Rabla Plus 2021 bugetul este de 400 de milioane de lei, dublu față de bugetul de anul trecut, dat fiind interesul deosebit pentru acest tip de autovehicule. În cadrul Programului Rabla Plus se acordă două tipuri de ecotichete:

  • 45.000 de lei pentru mașinile full electrice
  • 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou

Cei care vor dori să renunțe la o mașină veche, poluantă, și să achiziționeze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus se adresează inclusiv motocicletelor

În programul Rabla Clasic, pentru achiziția unei motociclete noi,  prima de casare este de 5.500 lei (față de 3500 lei anul trecut) în schimbul casării oricărui autoturism mai vechi de 8 ani. Tot 5500 de lei este și valoarea ecotichetului pentru achiziția unei motociclete 100% electrice, prin programul Rabla Plus, acesta nefiind însă condiționat de casarea unui vehicul vechi.

Dacă, însă, beneficiarul deține o mașină veche pentru casat și dorește să achiziționeze o motocicletă electrică, atunci valorile se cumulează, beneficiul final fiind de 11.000 lei.

Subiect principal:
Mobilitate urbana

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Ce este ruta ecologică din Google Maps și cum funcționează
Mobilitate urbana

Ce este ruta ecologică din Google Maps și cum funcționează

Șoferii din România pot alege din aplicație ruta care îi duce la destinație cu cel mai mic consum de carburant. Traseul prietenos cu mediul este marcat cu o frunză verde.

Citește articolul
Olympus România și Nature Talks lansează proiectul de educație de mediu ”Meserii de viitor - natura caută al tău ajutor”
Educatie de mediu

Olympus România și Nature Talks lansează proiectul de educație de mediu ”Meserii de viitor - natura caută al tău ajutor”

Proiectul se desfășoară, pentru început, în 12 școli din București și va ajunge la 1.500 de elevi din clasele a II-a, a III-a, a IV-a și a V-a

Citește articolul
3 idei de cadouri eco-friendly pentru Valentine's Day
Sustenabilitate

3 idei de cadouri eco-friendly pentru Valentine's Day

Poți face alegeri eco-friendly chiar și de Ziua Îndrăgostiților. Nature Talks îți vine în ajutor cu 3 idei

Citește articolul
5 pași pentru un Crăciun sustenabil
Sustenabilitate

5 pași pentru un Crăciun sustenabil

Îți propunem ca în acest an să te gândești și la mediu de sărbători și ți-am pregătit o listă de sfaturi ”verzi” și utile!

Citește articolul