Schimbări climatice. Anul 2020, al treilea cel mai cald an din istorie

de
Teodora Iacob
2
December
,
2020

Schimbările climatice au fost prezente și în 2020, care este pe cale să devină unul dintre cei mai calzi trei ani înregistrați. 2011-2020 va fi cel mai cald deceniu, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale. Căldura oceanică este la niveluri record și acest lucru are repercisiuni asupra ecosistemelor marine care suferă din cauza apelor mai acide.

Raportul realizat pe baza contribuțiilor a zeci de organizații internaționale și experți, arată cum evenimentele cu impact ridicat, inclusiv căldura extremă, incendiile și inundațiile, precum și sezonul record de uragane din Atlantic, au afectat milioane de oameni. În ciuda restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, concentrațiile gazelor cu efect de seră au continuat să crească, încălzind planeta.

Temperatura globală medie în 2020 este setată să fie cu aproximativ 1,2 ° C peste nivelul pre-industrial. Există cel puțin o șansă din cinci ca aceasta să depășească temporar 1,5 ° C până în 2024. — Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale.

Temperaturi

Cea mai mare căldură a fost observată în nordul Asiei, în special în Arctica Siberiană, unde temperaturile au fost cu peste 5 ° C peste medie. Căldura siberiană a culminat la sfârșitul lunii iunie, când a atins 38,0 ° C la Verkhoyansk pe 20, provizoriu cea mai ridicată temperatură cunoscută oriunde la nord de Cercul polar. Acest lucru a alimentat cel mai activ sezon de incendii din ultimii 18 ani.

Ghețari

Gheața de mare arctică a atins minimul său anual în septembrie, fiind a doua cea mai scăzută din înregistrarea satelitului în vârstă de 42 de ani. Gheața de mare din Marea Laptev a fost excepțional de scăzută în primăvară, vară și toamnă, iar Traseul Mării Nordului a fost lipsit de gheață din iulie până în octombrie 2020.

grafic poluarea mediului
Sursa foto: Organizația Meteorologică Mondială

Nivelul mării

Căldura din oceane pentru 2019 a avut cea mai mare valoarea înregistrată în seturile de date începând cu 1960. Există un semnal clar pentru o absorbție mai rapidă a căldurii în ultimele decenii. Mai mult de 90% din excesul de energie care se acumulează în sistemul climatic ca urmare a concentrațiilor crescute de gaze cu efect de seră intră în ocean. Ca și în cazul valurilor de căldură de pe uscat, căldura extremă poate afecta stratul de suprafață al oceanelor, cu o serie de consecințe pentru viața marină și comunitățile dependente.

poluarea mediului grafic
Sursa foto: Organizația Meteorologică Mondială

Riscurile aduse de temperaturile ridicate

În prima jumătate a anului 2020, au fost înregistrate 10 milioane de deplasări cauzate de pericolele și dezastrele hidro-meteorologice. Acestea au fost concentrate mai ales în Asia de Sud și Sud-Est. Alte riscuri majore se resfrâng asupra mediului, prin secetă, incendii forestiere, degradarea terenului, furtuni de nisip și praf și nu în ultimul rând, poluarea atmosferică.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

O acțiune de tăiere ilegală din județul Hunedoara a fost descoperită cu ajutorul unui elicopter
Paduri

O acțiune de tăiere ilegală din județul Hunedoara a fost descoperită cu ajutorul unui elicopter

Efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara au activități de patrulare aeriană pe raza județului, de la începutul lunii aprilile

Citește articolul
Modificări în Programul Rabla pentru Electrocasnice. Ce valoare vor avea de acum voucherele
Eficienta energetica

Modificări în Programul Rabla pentru Electrocasnice. Ce valoare vor avea de acum voucherele

Sistemul de vouchere acordate prin programul Rabla pentru electrocasnice va fi modificat și trebuie să fiți atenți la clasa energetică a produsului dorit pentru a beneficia de mai mulți bani

Citește articolul
Containere încărcate cu deșeuri, depistate în Portul Constanţa Sud Agigea
Deseuri

Containere încărcate cu deșeuri, depistate în Portul Constanţa Sud Agigea

În loc de materiale de plastic, în containere s-au găsit acumulatori, componente metalice și scule electrice

Citește articolul
Propuneri Greenpeace: gară nouă în București și 500 de km de piste de biciclete
Mobilitate urbana

Propuneri Greenpeace: gară nouă în București și 500 de km de piste de biciclete

Propunerile vin în contextul elaborării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.