Simbolul Carpaților. Ce se întâmplă cu populația de râși din Munții Făgăraș

de
Teodora Iacob
21
October
,
2020

Populația de râși din Carpații Meridionali a fost monitorizată pentru prima dată după metode științifice. Fundația Conservation Carpathia a urmărit pe parcursul ultimilor trei ani, cu ajutorul unor camere video cu senzori, animalele aflate într-o zonă pilot din Munții Făgăraș. Specialiștii vor acum să creeze un model de monitorizare a animalelor sălbatice la nive național.

Lynx lynx sau, mai popular, râsul, este cea mai mare felină sălbatică din Europa. A fost numit și simbolul Carpaților, iar pe Bătrânul Continent este al treilea cel mai mare prădător carnivor, după urs și lup.

Trei ani de monitorizare

Conservation Carpathia a derulat un amplu proiect de monitorizare a populației de râși din zona Carpaților Meridionali. Mai exact, specialiștii au montat zeci de camere video cu senzor de mișcare într-o zonă pilot de 1.200 km pătrați din Munții Făgăraș, Piatra Craiului și Munții Leaota. Camerele au realizat fotografii cu animalele care tranzitau zona, iar datele adunate timp de trei sezoane de toamnă-iarnă între 2018 și 2020 au fost prelucrate pentru a stabili populația de râși din zonă, modul lor de deplasare, modul de conservare, dar și obiceiurile de hrană.

foto: Călin Șerban
foto: Fundația Conservation Carpathia

32 de exemplare descoperite

La finalul celor trei ani de monitorizare, Conservation Carpathia anunță că în arealul de 1.200 de km pătrați au fost identificați 23 de răși adulți (9 masculi, 6 femele și 8 animale a căror sex nu a putut fi identificat), dar și 9 pui alături de femele.

Metoda de urmărire a fost una modernă, care nu implică și capturarea animalelor. Camerele video cu senzori au fotografiat fiecare râs, animal care are un tipar unic al blănii, iar pe baza pozele strânse specialiștii au putut identifica fiecare exemplar în parte.

Astfel, pe baza datelor procesate, specialițtii au estimat că sunt aproape 2 exemplare la fiecare 100 de km pătrați (1,7 conform datelor). Cifrele sunt mult mai bune decât în Carpații din Slovacia, în Alpii Elvețieni sau în Munții Jura.

Râsul, animal protejat de lege

Lynxul este un animal protejat de legislația europeană, iar la nivelul UE se fac eforturi pentru conservarea speciei. Este un prădător solidar, care cutreieră teritorii de până la 400 de km pătrați și care vânează în principal cerbi și capre negre. Evită cât se poate de mult contactul cu oamenii, de aceea nu atacă animalele domestice, ci doar pe cele din habitatul său natural.

În România, spre deosebire de alte state europene, râsul se bucură încă de habitate naturale nealterate, vaste și diversificate. Cutreieră pădurile, acolo unde și găsește hrană, dar distrugerile cauzate de defrișări sau construcții ar putea pune și mai mult specia în pericol.

foto: Fundația Conservation Carpathia

Dacă menținem această populație pe termen lung păstrăm intactă întreaga comunitate de carnivore, inclusiv speciile de pradă ale acestora (cerb, căprior, capră neagră) la nivelul întregului continent european. De ce? Pentru că populațiile de râși din România sunt sursă importantă de gene și pentru alte populații aflate pe cale de dispariție precum cele din Europa Centrală și de Vest. — Ruben Iosif – specialist faună Fundația Conservation Carpathia
foto: Conservation Carpathia / Hărți realizate pe baza camerelor cu senzori

foto: Fundația Conservation Carpathia

Potrivit WWF, în Europa mai trăiesc în prezent aproximativ 9.000 de râși, dintre care 2.400 în Munții Carpați. În România, populația totală de râși este estimată la aproape 1.500 de exemplare, răspândite pe o suprafață de 6.000 km pătrați.


Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

ANALIZĂ NATURE TALKS. Cât costă transportul public în București VS alte orașe din Europa
Transport

ANALIZĂ NATURE TALKS. Cât costă transportul public în București VS alte orașe din Europa

Nature Talks a analizat tarifele și tipurile de tichete din mai multe orașe europene și a făcut comparații

Citește articolul
Transportul în comun din București se scumpește de la 1 august. Vor apărea bilete comune pentru metrou, autobuz și tramvai, valabile 90 de minute.
Transport

Transportul în comun din București se scumpește de la 1 august. Vor apărea bilete comune pentru metrou, autobuz și tramvai, valabile 90 de minute.

O călătorie cu metroul sau transportul în comun terestru va costa 3 lei, iar un bilet comun STB / Metrorex va fi 5 lei. Pentru suma de 5 lei, un călător va beneficia de o călătorie cu metroul și 90 de minute în transportul în comun terestru.

Citește articolul
Regiunea Bruxelles interzice mașinile diesel începând cu 2030 și cele pe benzină, din 2035
Mobilitate urbana

Regiunea Bruxelles interzice mașinile diesel începând cu 2030 și cele pe benzină, din 2035

Decizie radicală luată astăzi de autoritățile din capitala Belgiei în vederea atingerii obiectivului de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon în 2050

Citește articolul
Nature Talks, partenerul programului City Air, prima platformă națională de monitorizare a poluării din școli
Calitatea aerului

Nature Talks, partenerul programului City Air, prima platformă națională de monitorizare a poluării din școli

Proiectul-pilot a demarat în Capitală pe 8 iunie, când au fost instalate stații de monitorizare a calității aerului în 30 de școli din București. Stațiile măsoară calitatea aerului din interior și din exterior.

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.