STUDIU. Cum influențează artificiile și inversiunea termică poluarea din interior

de
Teodora Iacob
3
March
,
2021

În perioada aprilie 2018-mai 2019, o echipă de cercetători a instalat 3 senzori care măsoară particulele în suspensie într-o clădire din Utah. Clădirea funcționează pe un sistem care presupune filtrarea 100% a aerului. Un senzor a fost pus pe acoperiș pentru a măsura aerul exterior, unul într-un birou și altul într-o cameră unde aerul de afară era recirculat. Măsurătorile au demonstrat că aerul din interior depinde în mare măsură de fenomenele petrecute afară.

Timp de un an, în orașul Salt Lake s-au petrecut mai multe evenimente: au avut loc incendii forestiere, au fost spectacole de artificii de Ziua Independenței și la evenimente private, iar locuitorii s-au confruntat și cu inversiune termică. În tot acest timp, senzorii au măsurat calitatea aerului, iar cercetătorii au explicat variațiile.

Inversiune termică*  

În timpul unui eveniment de inversiune termică din luna decembrie, pe măsură ce indicele calității aerului de afară a atins nivelurile roșu și portocaliu, calitatea aerului din interor a atins nivelurile de galben și a rămas acolo până inversiunea a trecut. În total, nivelurile de poluare din interior au ajuns la 30% din valoarea poluanților de afară.

Sursa: The University of Utah

Incendii forestiere

În August 2018, când în California au izbucnit trei incendii forestiere, poluarea din interior reprezenta 78% din valoarea poluării de afară. Chiar dacă clădirea respectivă era dotată cu un sistem performant de filtrare a aerului, particulele din incendiu tot au pătruns în interior.

Timp de aproape 48 de ore, poluarea din interior a atins cote considerate periculoase pentru cei care au probleme de sănătate. Vedem acele particule intrând cu ușurință înăuntru, pentru că nu există un sistem specific de filtrare care să le blocheze. — Daniel Mendoza, assistant professor Department of Atmospheric Sciences
Sursa: University of Utah

Focuri de artificii

În Utah sunt două zile pe an când se pornesc adevărate spectacole de artificii: 4 și 24 Iulie. Cercetătorii au măsurat nivelul de poluare însă și în timpul unui eveniment privat, când petrecăreții au pornit focul de artificii. Au reușit astfel să vadă impactul unui eveniment major și al unui eveniment mai restrâns.

Sursa: University of Utah

În noaptea de 4 Iulie, calitatea aerului a început să s strice odată ce au început focurile de artificii. Senzorii au avut culoarea roșie spre mov timp de 3 ore, ceea ce înseamnă că aerul era ”foarte nesănătos”. Poluarea din interior ajunsese la o treime din nivelul de afară.

Focul de artificii de la petrecerea privată a durat 30 de minute, dar tot a dus la creșterea nivelului de poluare.

Sursa: University of Utah


*inversiunea termică este fenomenul care apare în special în lunile de iarnă. În perioadele lungi cu presiune atmosferică ridicată, radiația solară ajunge la sol, încălzindu-l. Noaptea, lipsa plafonului de nori determină pierderea rapidă a căldurii din sol, iar aerul aflat în contact direct cu solul se răcește. Aerul mai cald se ridică și acționează cau un capac, blocând aerul mai rece din apropierea solului. Poluarea, inclusiv cea provenită din traficul rutier, este și ea blocată.


Subiect principal:
Poluarea din interior

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul
Ce facem cu brazii după sărbători
Sustenabilitate

Ce facem cu brazii după sărbători

Descoperă în acest articol de ce este bine să amplasezi corect brazii pentru a fi ridicați de către autorități și totodată, ce se întâmplă cu pomii după ce sunt preluați de echipele de salubritate.

Citește articolul