STUDIU. Particulele poluante provenite de la incendii sunt mai periculoase decât noxele de la mașini

de
Elena Ivanov
11
March
,
2021

După 14 ani de studii, cercetătorii de la University of California, San Diego au descoperit că particulele fine provenite de la incendiile de vegetație sunt mult mai periculoase pentru sistemul respirator în comparație cu noxele provenite din trafic.

Studiul a analizat în special particulele PM2.5, care pot pătrunde cu ușurință în organism, cauzând boli și inflamații. Cercetătorii au observat că atunci când crește cantitatea particulelor provenite din incendii, crește automat și numărul internărilor în spitalele destinate bolilor pneumologice. Creșterea este între 2 și 10%.

Cercetătorii spun că pragurile zilnice de noxe considerate ca fiind acceptabile ar trebui să țină cont și de sursele poluării. Schema ar trebui regândită, mai ales pentru regiuni care sunt expuse frecvent incediilor extinse, așa cum este cazul în California.

Schimbările climatice contribuie la apariția incendiilor

Din cauza schimbărilor climatice, sezonul ploios întârzie să apară, iar incendiile distrug tot în calea lor. În sudul Californiei, vântul puternic plimbă poluanții proveniți de la incendii pe distanțe mari, astfel încât aceștia ajung aproape de cetățeni.

Acest studiu demonstrează că prejudiciul cauzat de fumul de la incendii ar putea fi mai mare decât se credea anterior, consolidând argumentul pentru sisteme de detectare timpurie a incendiilor și eforturile de atenuare a schimbărilor climatice.— Tom Corringham, coautor al studiului              

California a fost statul cel mai afectat anul trecut din cauza incendiilor. Peste 8.500 de case și structuri au fost transformate în cenușă și cel puțin 35 de persoane și-au pierdut viața, potrivit USA Today.

Subiect principal:
Schimbari climatice

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul