STUDIU. Schimbările climatice afectează sănătatea bebelușilor și pe cea a mamei

de
Teodora Iacob
4
March
,
2021

Cercetătorii de la Lancaster University au descoperit că bebelușii aduși pe lume de mame care s-au expus la fenomene meteo extreme sunt mai mici și se nasc prematur. Fenomenele meteo extreme pot afecta sănătatea mamelor și a bebelușilor nenăscuți în mai multe feluri: de exemplu, culturile pot fi distruse, ceea ce înseamnă că alimentele nu vor mai fi găsite la un preț accesibil.

Mai mult, variațiile de temperatură și schimbările bruște ale vremii pot crește prevalența bolilor infecțioase. În Amazonia, precipitațiile intense provoacă inundații, iar gospodăriile mai sărace sunt expuse automat la boli care se transmit prin apă (water-borne diseases).

11 ani de studii

Tot variațiile de temperatură creaază și condițiile ideale de reproducere pentru țânțari și apar astfel focarele de malarie sau febra dengue. Echipa de cercetare a analizat toate nașterile care au avut loc în 43 de municipalități pe o perioadă de 11 ani.

Toate gospodăriile au fost alese din statul Amazonas, Brazilia și erau localizate lângă un râu. În total au fost analizate aproape 291.500 de nașteri. Cu ajutorul datelor din satelit, cercetătorii au analizat pe durata sarcinilor respective, felul în care au variat precipitațiile.

Reducerea riscurilor descoperite de echipă va necesita investiții mult mai mari în reducerea sărăciei și asistență medicală mai bună — Dr. Luke Parry, Lancaster University

Concluzii

Precipitațiile extrem de intense în Amazonia au fost asociate cu greutatea foarte redusă de la naștere (nașteri premature). De asemenea, reducerea medie a greutății la naștere a fost de aproape 200 de grame. În plus, chiar și precipitațiile care nu au fost extreme au crescut cu 40% probabilitatea unei greutate reduse la naștere a bebelușului.


Subiect principal:
Schimbari climatice

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul