Studiu. Șoferii care merg cu geamurile închise și recirculă aerul inhalează mai puține particule poluante

de
Teodora Iacob
6
October
,
2020

Știm că traficul rutier este o sursă principală a poluării. Paradoxal sau nu, șoferii și pasagerii unei mașini sunt mai feriți de poluare, față de cei care merg cu bibicleta sau pe jos. Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au descoperit că dacă șoferii respectă anumite recomandări, nivelul de poluare inhalat se reduce aproape la jumătate.

Geamul închis și rutele neaglomerate, armele cu care îi poți ține piept poluării

Recomandarea specialiștilor este ca atunci când suntem în mașină, să mergem cu geamurile închise, să alegem o rută neaglomerată și să folosim sistemul de ventilație eficient. Mai exact, aerul trebuie recirculat cu ajutorul sistemului de climatizare.

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au descoperit că dacă sistemul de ventilație este setat corect, numărul particulelor poluante PM 2.5 la care se expun șoferii și pasagerii unui mașini scade aproape la jumătate (49%) iar expunerea la NO2 scade cu 34%.

Expunerea la poluare atunci când mergem cu mașina depinde atât de setările sistemului de ventilație, cât și de ruta aleasă. Cea mai mică expunere la particulele poluante e atunci când ferestrele sunt închise, iar în interiorul aerul este recirculat cu ajutorul sistemului de climatizare. — Dr. Vasileios Matthaios, University of Birmingham

Șofer VS pieton: cine e mai ”câștigat”?

Cercetătorii mai spun că pasagerii unei mașini din trafic respiră aer toxic când merg pe străzile din orașe și pe centurile ocolitoare. Chiar și așa, studiile arată că între cei care merg cu mașina, oamenii care se plimbă pe jos sau cu bicicleta, cei mai ”câștigați” sunt primii, pentru că se expun mai puțin poluării. Rezultă, așadar, că cine are un comportament responsabil față de natură și apelează la un mijloc de transport alternativ, cum este bicicleta, face un bine mediulu înconjurător, oamenilor din jur, dar se pune în pericol. Paradoxal, nu?


Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul