Un român produce anual 6 tone de emisii de gaze cu efect de seră și 18 kg de ambalaje din plastic

de
Teodora Iacob
9
November
,
2020

Un român produce anual 6 tone de emisii de gaze cu efect de seră. Asta înseamnă, potrivit ultimelor date Eurostat, că în anul 2018 totalul tonelor de CO2 produse în România a fost de 120.386. Când vine vorba de consumul de energie din locuințe la nivelul Uniunii Europene, cea mai mare proporție este folosită pentru încălzire.

sursa foto: Eurostat

Datele mai arată că în anul 2017, un român a generat 18,4 kilograme de ambalaje de plastic, iar rata de reciclare a acestui material a fost de 47,6%. În ceea ce privește gunoiul municipal general în 2018, cantitatea este de 272 de kilograme, iar rata de reciclare de 11%.

Pe ce se consumă cea mai multă energie într-o locuință

În Uniunea Europeană, principala utilizare a energiei în gospodării este prentru încălzirea locuințelor (63,6%). Electricitatea folosită pentru iluminat și majoritatea aparatelor electrocasnice reprezintă 14,1%. Proporția utilizată pentru încălzirea apei este ușor mai mare, reprezentând 14,8%. Principalele dispozitive de gătit necesită 6,1% din energia utilizată de gospodării, în timp ce răcirea spațiului și alte utilizări finale acoperă 0,4% și respectiv 1%. Încălzirea locuinței și a apei reprezintă 78,4% din totalul energiei consumate în gospodării.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul