VIDEO. Cel mai rar pește din Europa, redescoperit în România

de
Teodora Iacob
22
October
,
2020

Considerat o adevărată fosilă vie, aspretele a fost descoperit pe un râu din județul Argeș, în apropiere de Brădetu. Peștele este cel mai rar din Europa, iar prezența lui în România a fost anunțată de alpinistul Alex Găvan, cel care a dus în trecut și campanii pentru salvarea speciei.

Aspretele este una dintre cele mai vechi specii de pești din lume, iar specialiștii estimează că originile sale datează de acum 65 de milioane de ani. A fost contemporan, așadar, cu dinozaurii! În Europa prezența sa este extrem de redusă, de aceea este considerat cel mai rar pește de pe Bătrânul Continent.

Descoperirea unui exemplar în România a fost făcută de Andrei Togor și Marcu Dimbea, doi specialiști care se aflau pe râul Vâlsan din județul Argeș în momentul în care au văzut peștele.

Anunțul a fost făcut de alpinistul Alex Găvan, pe contul său de Facebook: „Dragi prieteni, această dimineață ne-a adus una dintre cele mai minunate vești. Este vorba despre fratele și peștele nostru național aspretele, specia de fosilă vie, veche de 65 de milioane de ani. (…) A fost identificat în jurul orei 8, în zona satulu Brădetu (…). Cu multă emoție vă împărtășesc asta”, a scris Alex Găvan.

foto: captură Facebook/Alex Găvan

Aspretele este un pește de apă dulce, cu dimensiunea de 10-12 cm, iar în trecut era răspândit pe tot parcursul râului Argeș. Acum el mai trăiește doar într-un areal de 1 km din râul Vâlsan. Specia este pe cale de dispariție. În țara noastră a fost descoperit în 1956, de un student la Biologie, conform Wikipedia.

Aspretele își depune icrele în a două jumătate a lunii mai. O femelă poate depune până la 120-150 icre pe sezon.

Subiect principal:
Poluarea apei

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul