VIDEO. Premieră: emisiile de carbon ale vulcanilor, măsurate cu drone

de
Teodora Iacob
2
November
,
2020

O echipă de cercetători interesați să afle mai multe despre vulcanii activi de pe planetă au găsit o soluții prin care pot măsura diferite emisii de gaze. Folosesc drone și în urma măsurătorilor pot prezice când va erupe un anumit vulcan, arată University College London.

De ce trebuie monitorizați vulcanii

Explorarea vulcanilor vor ajuta comunitățile să se pregătească din timp pentru erupții. Specialiști din SUA, UK, Canada, Italia, Suedia, Germania, Costa Rica, Noua Zeelandă și Papa Noua Guinee au reușit să înalțe dronele la 2 kilometri înălțime și 6 kilometri distanță de vulcanul Manam din Papa Noua Guinee, de exemplu. Ultimele erupții majore ale acestui vulcan au distrus culturi, locuințe și au contaminat apa.

Cum se poate afla când urmează să erupă un vulcan?

Studiile anterioare au arătat că vulcanul Manam emite mult dioxid de sulf, dar nu se știa nimic despre producția de CO2. Calcularea raportului dintre nivelurile de sulf și dioxid de carbon din emisiile unui vulcan este esențială pentru a determina când va avea loc o erupție, deoarece îi ajută pe specialiști să stabilească locația magmei sale.

Manam nu a fost studiat în detaliu, dar am putut vedea din datele satelitului că produce emisii puternice. Resursele institutului de monitorizare a vulcanilor din țară sunt mici, iar echipa are o sarcină incredibilă, dar ne-au ajutat să stabilim legăturile cu comunitatea care trăiește pe insula Manam. — Dr. Emma Liu – UCL Earth Sciences


Subiect principal:
Surse de poluare

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul