VIDEO. UPDATE | Descinderi ale Gărzii de Mediu la Sintești. Vizați sunt cei care ard deșeuri

de
Teodora Iacob
12
November
,
2020

Comisari ai Gărzii de Mediu, polițiști și jandarmi sunt acum în control în Sintești. Vor sa îi prindă pe cei care ard ilegal deșeuri la 10 kilometri de Capitală. Peste 100 de forțe de ordine participă la acțiunea coordonată de Garda de Mediu și Ministerul Mediului.

UPDATE

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a declarat la Sintești că acțiunile de control în forță vor continua și că cei găsiți vinovați de arderi ilegale de deșeuri vor ajunge la închisoare.

Facem controale la toți poluatorii. Pentru noi sănătatea oamenilor este prioritară. Ați observat dimensiunea acestui fenomen. Am 11 colegi la Garda de Mediu Ilfov. În situația în care nu beneficiază de sprijin nu pot controla un fenomen atât de mare. Amenzile și dosarele penale sunt eficiente până la un punct. Până nu venim cu sutele de jandarmi și polițiști să anihilăm focarele nu vom reuși. Vom veni ori de câte ori este cazul.

La un operator economic nu ai nevoie de ajutor de la o altă instituție. Dacă vorbim de Răcari, Sintești sau alte localități din Giurgiu nu le poți rezolva decât cu măsuri extraordinare. O astfel de desfășurare de forțe este exemplul de azi.

Legislatia are anumite limite. Nu ne-am gândit că vom găsi vreodată sute de metri pătrați de terenuri incendiate și ziua și noaptea. Vom mai veni aici. Dacă o să constatăm că măsurile nu sunt suficiente ne vom gândi și la alte măsuri.

Codul Penal prevede sanctiuni pentru infracțiunile de mediu care pun în pericol sănătatea populației. Ne aflăm în fața unei situații în care vinovatul va ajunge în pușcărie.

Mobilizare mare a jandarmilor, polițiștilor și comisarilor de la Garda de Mediu în localitatea Sintești, în apropiere de Capitală. Oamenii legii fac controale la persoane care sunt bănuite că ard deșeuri, în principal cabluri, pentru a extrage firele pe care apoi le vând la fier vechi. Din cauza arderilor, fumul gros degajat este purtat de cele mai multe ori de vânt deasupra Bucureștiului. Episoade de poluare au fost din ce în ce mai severe în ultima perioadă. Cel mai recent dintre ele chiar la începutul săptămânii, când unii dintre senzorii rețelelor independente au înregistrat depășiri ale limitelor maxime admise chiar și cu 1.200%, un record! Printre zonele în care au fost aceste depășiri a fost și zona Sintești.

De altfel, în ultimele săptămâni au fost mai multe episoade de poluare severă în București, iar acest lucru se întâmplă din ce în ce mai des în fiecare sezon rece. O acțiune asemănătoare a avut loc în luna mai, tot în Sintești.

Atunci, după un episod sever de poluare, 160 de polițiști, comisari ai Gărzii de Mediu și jandarmi au verificat fiecare casă și i-au căutat pe cei care ard gunoaie ca să adune apoi fierul vechi rămas.

Subiect principal:
Deseuri

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

25.800 de români au murit în 2019 din cauza poluării
Poluarea mediului

25.800 de români au murit în 2019 din cauza poluării

Decesele premature au fost înregistrate din cauza particulelor în suspensie, dioxidului de azot și ozonului. Tot în 2019, românii au pierdut 294 de mii de ani din viață

Citește articolul
Rabla pentru Electrocasnice va avea o ediție de Crăciun. Noi reguli pentru televizoare
Eficienta energetica

Rabla pentru Electrocasnice va avea o ediție de Crăciun. Noi reguli pentru televizoare

Programul se lansează la sfârșitul lunii noiembrie. Se pot cumpăra și televizoare care au cel puțin clasa energetică G, au anunțat autoritățile de mediu

Citește articolul
Sistemul garanție-returnare (SGR) ar putea porni în România în octombrie 2022. Garanția va fi de 50 de bani pentru toate ambalajele
Deseuri

Sistemul garanție-returnare (SGR) ar putea porni în România în octombrie 2022. Garanția va fi de 50 de bani pentru toate ambalajele

Sistemul se aplică pentru ambalaje de bere, cidru, sucuri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut, vinuri și spirtoase, cu volume între 0,1 l și 3 l inclusiv.

Citește articolul
Octavian Berceanu pleacă de la șefia Gărzii Naționale de Mediu. Cine a decis eliberarea din funcție
Autorități de mediu

Octavian Berceanu pleacă de la șefia Gărzii Naționale de Mediu. Cine a decis eliberarea din funcție

În Monitorul Oficial a apărut decizia premierului Florin Cîțu de a-l elibera pe Octavian Berceanu din funcția de comisar general cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naționale de Medu

Citește articolul